Raidelés 101

2010.04.10. 22:59

Sziasztok!

Ma a raidelés alapszabályairól fogok írni nektek.

Sok huntard mászkál odakinnt. Komolyan, nem szeretem ezt a szót, de találó. Könnyű rossz hunternek lenni: Sok dolog történik, rengeteg (helyes sorrendben) nyomogatnivaló gombod van, és természetesen ne állj a tűzben, kerüld el a void zónákat, vagy bármi mást, ami meg akarja harapni a lábadat.

Itt van pár alapvető dolog, amit tudnod kéne a raidelésről, és arról, hogy mit kéne csinálnod.

Tanulj!
Ha új boss-ra mész, vagy valami új helyre mész, amit még sosem láttál, olvass taktikákat. Nézz videókat! Beszélj olyanokkal, akik már csinálták. Kérdezz raid-ben, kaszt specifikus chat-csatornán, Ventrilo-n. Mind felkészültebbé fognak tenni, nem vakon fogsz a boss elé kerülni. Plusz, nem fogod a raid idejét rabolni, amiért el kell magyarázniuk a taktikát.

Légy felkészült!
Minden raid-kezdetén legyen nálad elég kaja/pia/potion/flask/elixir. Ne feledkezz meg a nyílakról, töltényekről sem. Senki nem szereti, ha egy hunter harc közben fut ki a lőnivalóból, de mindenki ismer olyat, akivel ez megesett. Nincs időd? Vegyél az AH-ban. Többe fog kerülni,  de legalább nem fogod vesztegetni 24 másik ember idejét azzal, hogy nem adod ki magadból, ami képes lennél.
(Bővebben lásd a Felkészülés raid-re cimű bejegyzésemet)

Kommunikálj
Sok idegesség és frusztráció megelőzhető lenne, ha az emberek kommunikálnának. Ha meghalsz, DC-zel, lagolsz, légy biztos benne, hogy valaki átveszi a részedre kijelölt fontos feladatokat.
Sose menj el AFK-zni, anélkül hogy szólnál egy officer-nek. Így ha visszatérsz nem vesztegeted mindenki idejét, hogy magyarázkodj a ninja-AFK-d miatt. Ha nem létfontosságú, jelentsd be, és tartsd magad hozzá. Ha élet-halál kérdés, HS-elj ki az instából, miközben szólsz egy officer-nek. Ha nem HS-elsz ki, akkor amíg vág le a szerver, addig nem tudnak kirakni a raid-instance-ból.
Ha harc elött kell elmenned, inkább a chat-en (is) jelentsd be, mert az írás megmarad, 5 perccel később is látni lehet. Ha boss-harc közben kell elmenned/DC-zel/lagolsz, Ventrilo-n mond el, kevesen olvassák a chat-et harc közben.

Ismerd a kasztodat!
Igen, tudom, ehhez idő kell és gyakorlás. Ha nem vagy valamiben biztos, kérdezz. A legtöbb raider boldog lesz, ha segíthet abban, hogy ne szúrd el később.

A Ventrilo nem a játszótered
Az egyik legidegesítőbb dolog, miközben raid-et vezetsz, kezelni a Ventrilo-n történő csevegést, amikor mások a harcot érintő létfontosságú dolgokról próbálnak beszélni.
Fel kell tudnod ismerni, hogy melyek a mások számára is fontos információk harc közben. Nem kell kommentálnod mások halálát, hogy „basszameg”. Ha meghaltál és dolgod volt, jelentsd be. Ha nem volt dolgod, ne kezdj el feleslegesen beszélni, írd be inkább a mentségedet raid-chat-re. Halottként van rá időd. :)

Ne vitatkozz raid közben
Nem kaptál időben heal-t? Lagod volt? Elfelejtetted, hogy megváltoztattátok a sorrendet? Upsz. Idegesítő, hogy egy hülye hiba miatt wipe-oltok, de az ezen való lovaglást nem old meg semmit.
Amikor egy officer megkérdezi, hogy mi történt, nem akar mesét hallani. Valójában az az utolsó dolog, amit hallani akarnak. Mond el mi történt, és ennyi. Valójában a legtöbbször elég ennyit mondanod (és legtöbbször ezt is akarják hallani): „Elszúrtam, több ilyen nem lesz.”
Senkit nem érdekel, hogy milyen jó vagy a játékban, senkit nem érdekel, hogy milyen jónak gondolod magad, te szúrtad el és nem tudod másra fogni. Fogadd el, javítsd ki legközelebbre, és lépj túl rajta. A hibádat megpróbálni másra kenni nem vezet sehova, csak felidegesíti a többi embert.

Tudd, hogy mi történik körülötted
Folyton odafigyelni egy raid-en fárasztó dolog, nem is kérdéses. Elvárják, hogy tudd, hogy mi történik körülötted, ki van körülötted, a peted/képességeid állapotát és fenntartani a rotációdat.  Amikor már vagy harmincadszorra próbálod ugyanazt a harcot, egyszerűen nem fogsz tudni minderre koncentrálni. Az viszont kétséges, hogy a csőlátás a legrosszabb, ami egy raider-nél előfordulhat.
A legjobb tanács, hogy pár dolgot autopilótára állíts: Legyél képes álmodban is fenntartani a rotációdat, hogy ne kelljen a szemedet a CD-iden tartani. Szokj hozzá, hogy egy pillantással felmérd a környezeted. Debuff-ok fennt vannak? Ok. Valaki a közelemben, akinek nem kéne? Senki. Készül-e a boss olyan képességgel, amire figyelnem kell? 10 másodperc múlva. Hogy van a pet-em?
Ha akármikor az időd nagy részét ezen dolgok egyetlen egy része köti le, akkor valamit rosszul csinálsz.


Pár hunter-specifikus tennivaló:

Tudd, hogy kik a tankjaid és MD-zz gyakran!
Rakasd ki ora-ban a tankokat, rakd be a neked kellőt focus-ba, és beszéld meg, hogy kell-e valamikor különleges esetben MD.

Használd a képességeidet!
Összevissza elmászkálnak az addok? Rakjál Frost Trap-et! Egy caster kinnt álldogál az AoE mob-csoportból? Lőjj rá Silencing Shot-ot! Kite-olnod kell? Distracting Shot a nyerő! Futnod kell? Disengage-dzsel gyorsabban odaérsz.

Figyeld az aggro-meter, és FD-zz, mielött lehúznál valamit.
A tank és a healer-ek meg fogják köszönni. :)

 

És pár dolog, amit ne tegyél:

Ne MD-z senki másra viccből.
Tényleg ne, az emberek utálják ezt a „poént”. Ne tedd.

Ne hagyd a peted agresszíven.
Milyen lenne, ha a peted behúzná a boss-t, mikor még a trash-t sem vertétek le?
 

Ennyi lenne mára. :)

Üdvözlettel: Grakhar

A bejegyzés trackback címe:

https://wow-hunter.blog.hu/api/trackback/id/tr51910777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foulcrow 2010.04.12. 19:48:08

Szerintem ezek mellett legalább olyan fontos az aktivitás, hunterrel csak úgy lehet jó dpst csinálni, ha minden GCD-t kihasználsz, a targetváltás azonnal kell, és azzal nem sok hasznára vagy a raidnek, ha az idő egy jó részében rohangálsz, nem tudod eldönteni, hogy mit lőjj.

Igazából ha nem érzed azt, hogy folyamatosan a GCD limitál téged, akkor közel sem teljesíted a feladatodat 100%-osan.

Viszonyleg egyszerű egy helyben állva 11-12k dpst tolni top gearben, viszont a fightok nagy része nem ilyen, igyakezz, hogy amikor mást is kell csinálni a lőtornyozáson kívül, akkor se ess vissza, és ezt megfelelő gyorsasággal csináld.

Ha tudod, mi oflyik a fighton, és figyeled a környezeted, akkor eleve helyezkedhetsz úgy, hogy a lehető legkevesebb sétálással oda juss, ahol lenned kell. Jó ezköz erre pl. a Disengage, meg kell tanulni úgy használni, hogy ha futsz egy adott irányba, felugrasz, 180°-ot fordulsz a levegőben, és az ugrás csúcspontján DE-zel (ebbe belejátszik a lag, azt is bele kell kalkulálni), és még mielőtt leérsz újra megfordulsz.

Apró odlgok ezek, amikkel maximalizálni lehet a sebzéssel töltött idődet, de mégis ez jelenthezi azt, hogy az 5-6. helyen vagy DPS-ben, vagy a top3-ban

KergeK@csa 2010.04.13. 00:15:17

@Foulcrow: A GCD-k használata szerintem nem a raidelés témeköre, hanem sokkal-sokkal alapvetőbb, ezért nem részleteztem, de az "Ismerd a kasztodat" ezt jelentené. :)

A DE viszont jogos, lemaradt, holnap beleírom ide. Sőt, a jump shot-hoz is :)

klotz 2010.04.13. 14:50:42

Szia

Grat az írásokhoz, személy szerint nekem nagyon sok hasznos információt kaptam. Várom a következőket, csak így tovább. Köszönöm.

Attila
süti beállítások módosítása