Gearscore

2010.04.13. 15:41

Sziasztok!

Ma a PuG-ok szervezésének legnépszerűbb és egyben legrosszabb eszközéről, és annak jobb alternatíváiról fogok beszélni.

Először is tisztáznunk kell, hogy bármi ilyen gear-en alapuló ítélet csak a lehetséges maximumot adja meg, így eleve nem alkalmas megalapozott vélemény felállítására.
Viszont el kell fogadnunk, hogy PuG-oknál csakis a gear/talent/öcsi hármasból lehet megítélni egy karaktert.

A gond a GS és acsi linkelgetéssel a következő:

1.) Az achievment megléte legtöbbször nem jelent semmit. VoA-ban úgy is meg lehet ölni mindent, ha a raid fele kb. semmit nem csinál.

2.) A GearScore nevű addon-nal meg a nagyon-nagy probléma az, hogy CSAK a rajtad lévő item-ek item-level-jét nézi.
Nem törődik vele, hogy PvP gear-e, nem nézi, hogy healerként Agility-s cuccokat hordasz, vagy hunter-ként expertise-ra gemelsz.
Arról nem is beszélve, hogy például trinketek esetén az ilvl nagyon becsapós is tud lenni. (Például: Lolkuml War TokenDeath's ChoiceMjolnir Runestone. Hogy melyik a 3 közül a leggyengébb? A 264-ilvl-ű Lolkuml War Token, mindkettő másik jobb nála, hiába 20 ill. 40 ilvl-lel kisebbek nála.)

Viszont van jobb addon a gear és raid-tapasztalat mérésére!

Elitist Group

Hogy miért jobb? Először is megnézi a talent-jeidet, és bár nem pontozza őket, hogy jól osztottad-e ki őket, de megállapítja a specc-edet (Healer, Melee, Caster, tank, Ranged DSP).

Ezután nézi meg a gear-edet, de nem csak ilvl-t (Sőt, ilvl-t nem is néz trinketeknél), hanem megnézni az enchantokat, gemeket is, és mindnél megnézni, hogy megfelel-e a specc-ednek.
Ezzel már a gearedről egy sokkal pontosabb képet fest. (Mindenki fel tud magára pakolni nagy item-level-ű dolgokat, de jól begemelni és enchantolni már nehezebb, ha sikerült, legalább kért valakitől tanácsot, vagy elolvasott legalább egy cikket erről valahol.)

Majd ezek után jön az Experience (tapasztalat) rész, ahol elkezdi kivesézni, hogy mit hányszor öltél.
Nem acsit néz, mert mindenkit boost-olhatnak, lehet mázlija, hanem a kill-ek darabszámát.
Valószínűleg, hogy aki már 8-szor leölt egy adott boss-t, annak jóval nagyobb tapsztalata van rajta, mint aki egyszer ölte, de mégis büszkén hirdeti, hogy "got achi"!
Természetesen boss-ok között is van különbség, hisz egy Putricide és egy Gunship között eléggé jelentős nehézségbeli differencia van.
Az addon úgy számol, hogy aki 4-5-ször végigment egy raid-en, annak már 100%-os tapasztalata van, és én hajlamos vagyok egyetérteni ezzel.

És végül elkészült ennek az addon-nak az online változata is, az Elitist Armory.

Ugyanaz a müködés, tökéletesen ugyanazokat az adatokat adja ki, csupán ez böngészőben megy és nem a játékban.

Sajnos nem várható, hogy a közeljövőben az EG terjedjen el, mivel a GS által generált számokat az (khm...) egyszerűbb emberek jobban kedvelik, de bízom benne, hogy egyre több, magára és a raid-re adó PuG-szervező fogja használni, a saját és a vele raid-elők  érdekében is. :)

Ui: És ne felejtsük el, hogyha nincs, akit megkérdezhetnénk, hogy helyesen geareljük-e magunkat, úgy ez az addon magunknak is segítséget nyújthat. (Altok vagy az ilyesmit eddig nem-komolyan vett main-ek számára.)

Üdv: Grakhar

A bejegyzés trackback címe:

https://wow-hunter.blog.hu/api/trackback/id/tr91917905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása