Sziasztok!

A mai bejegyzés a hunter theorycraft legprofibb eszközével, a hunter spreadsheet-tel fog foglalkozni.

Ez a spreadsheet tulajdonképpen egy Excel fájl, tele okos makrókkal, ahol a bevitt adatok (talent, gear, glyph, buffok, pet-talent, shot-rotáció, gemek, enchantok, latency, stb.) alapján kiszámolja, hogy ideális esetben mennyi DPS-t lehetne elérni azzal a felállással egy tank&spank mozgás néküli harcon.
Figyelem! Ez az elérhető maximális DPS, a valóságban ennyi nem fog összejönni, ugyanis a latency változik, az embereknek is van reakcióideje, futni kell, addot kell ütni, és természetesen az RNG is közrejátszhat. Ezeket viszont nem lehet számszerűsíteni, így gépileg nem is nagyon lehet modellezni.

A spreadsheet-et eredetileg Cheeky fejlesztette, most Shandra fejleszti tovább az Elitist Jerks fórumán. Az Elitist Jerks az egyik legjobb theorycrafter oldal, elég szigorú szabályokkal.

Lássunk hozzá:
Itt megtalálható a róla szóló fórumtéma, amelynek első hozzászólásában ott van a mindenkori aktív verzióra mutató link:
http://elitistjerks.com/f74/t30710-wotlk_dps_spreadsheet/
Átlagban kéthetente upgrade-eli Shandra a sheet-et, szóval érdemes visszatérni ide, mindig akadnak javítások benne, meg a patch-ek is rendesen felbolygatják.

1.)
Töltsük le a fájlt, és nyissuk meg Excel-ben. Figyeljünk, hogy az Excelünk felül egy biztonsági nyavajgást fog kiírni, így azt engedélyezni kell mindig, különben nem minden fog müködni. (esetleg az Excel adatvédelmi központjában beállítani a Megbízható helyekbe az a könyvtárat, ahol a táblázatot tartjuk, így többet nem fogja letiltogatni a dolgokat benne.)

2.)
A harmadik fülön kezdjük a dolgot (Az első a változtatások listája, a második a hogyan használjuk rész angolul): bal felül beállítjuk nevünket (Character), szervert, régiót, majd a profiloknál beírjuk az első helyre egy profil-nevet. (felülírva az alapból ottlévőket, úgysincs rájuk szükségünk.)

3.)
Gear fül jön, kiválasztjuk a Profile legördülő menüből a mi profilunkat, majd nyomunk egy Load Gear from armory gombot, jobb felül. Zümmögés, várakozás, és ha semmi hiba nincs, akkor már láthatjuk is az armory-s gearünket betöltve a spreadsheet-be. Itt tudjuk majd beállítani, hogy mely gear/gem/enchant beállítások mellett mekkora DPS-ünk lehet.

4.)
Talents fül, szintén read from armory, beolvassa a talentünket/-jeinket, glyph-einket, választhatunk, hogy melyik specünket akarjuk beállítani (természetesen a Swap to Alternate Spec gombbal bármikor megcserélhetjük a 2 spec-ünket). (Ezeket is el lehet menteni bal oldalt, az egyes talent-profilok nevét szintén az overview fülön tudjuk változtatni. De mivel a shot prioritással együtt is el lehet menteni, így majd a prioritás beállítása után fogjuk menteni.)

5.)
Buffs fül, beállítjuk, hogy milyen buffjaink vannak, milyenek a petünknek, illetve milyen debuffok vannak a célponton. (Ezeket is el lehet menteni felül, az egyes buff-profilok nevét szintén az overview fülön tudjuk változtatni.)

6.)
Rotation fül, beállítjuk az átlag latency-nket, illetve a prioritást a lövéseink, képességeink között, ahogy azt a spec-ünk megkívánja. (ez után már el tudjuk menteni a talent-buildeket kompletten glyph-fel, prioritással együtt.)

7.)
Pet fül, kiválasztjuk pet-ünk fajtáját, talentjét, prioritásait.

8.)
Rotation test fül, bökjetek a test rotation gombra és kis idő múlva láttok egy elképzelt rotációt, bal oldalt pedig a DPS-etek. (Ezt amúgy szinte minden oldalon láthatjátok.) A "Max time to wait for CDs" értékét nullára állítva megadhatod, hogy nem akarsz várni egy nagyobb CD-re, inkább nyomod azt, amit éppen tudsz. (Ez amúgy kisebb DPS-t jelent általában, mintha várnál fél mp-t.)

9.)
Vissza a Gear fülre és Save profile. Ezután az Overview-ban is láthatod az aktuális profile-od DPS-ét, ott könnyen össze tudod őket hasonlítani.

A Calculations és Pet Calculations oldalon láthatod minden lövésed átlagos sebzését, DPS-ét, talentjeid, itemjeid, proccrate-ed, kb. mindent. Ezek után tudsz játszani, hogy mi történik a DPS-eddel, ha egy-egy talentpontot átraksz, eltűnik egy buffod, megváltoztatod a lövéseid sorrendjét, új itemet raksz be, átgemelsz, stb.

Érdemes a Gear fülön rányomni a Regem gombra, ami újragemeli a gearedet, megpróbálva a legnagyobb DPS-t kihozni belőle, általában sikeresen.
Figyelem! Alapesetben Agility-re gemel a spreadsheet, ha ArP-re akarsz gemelni, akkor a Settings fülön a Red DPS gem, Red +hit gem, Yellow DPS gem, Blue DPS gem, Blue +hit gem rublikák melletti világossárga legördülőbe állítsd be a Fractured Cardinal Ruby-t (20 ArP), a Yellow +hit gem rublikába pedig a Rigid King's Amber-t (+20 hit). Ha így futtatod a Regem-t, akkor ArP-re fog gemelni.

És ami még nagyon hasznos: a Gear planner fül.
Kiválasztod, hogy honnan jöhet a gear (Nekünk kb. Naxx, OS, malygos, leather, pre-wotlk, Alliance, PvP kilőve, többi beikszelve. (Vagának PvP is. )
Ezután nyomj a Recalculate DPS gombra és menj el kávézni.  A gép nekiáll minden egyes lehetséges itemet berakni a gearedbe és megnézi, hogy hány DPS-t nyersz vele.
Piros a jelenelgi item, zölddel jelzi, hogy más gemeléssel mennyit nyerhetnél (ha van job, a delta a DPS különbség a jelenlegihez képest.
Ez egyszerre 1-1 tárgyat néz, nem néz olyat, hogy mi lenne, ha pl. 2 szettitemmel több lenne.
Nem tökéletes, de az első hármat behelyettesítve általában megkapod az elérhető legjobb itemet az adott helyzetben. Tehát SOHA ne higyj neki feltétel nélkül. PRÓBÁLD KI TE MAGAD!

Ennek a topiknak az első hozzászólásában megtalálható a mindenkori legnagyobb DPS-ű felállás BM, SV és MM talentre is:
http://elitistjerks.com/f74/t42519-best_possible_dps_shandaras_wotlk_spreadsheet/
(Ez egy az egyben gyakorlatilag a BiS lista is.)

Itt pedig megtalálhatjátok segítségképpen az én beállításaimat tartalmazó spreadsheet-et:
http://www.kergekacsa.hu/Hunter_DPS_Grakhar.xls

További szép napot, jó tesztelgetést: Grakhar

A bejegyzés trackback címe:

https://wow-hunter.blog.hu/api/trackback/id/tr891876733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foulcrow 2010.03.29. 18:15:51

www.femaledwarf.com/ -on is található egy egész jó kis Spreadsheet, kicsit felhasználóbarátabb, mint az Excel tábla, viszont nincs benne gear planner (vagyis külső gear-upgradees oldalakra mutat hivatkozással). Valamekkora eltérést mutat az Exceles változathoz képest, de szerintem elég pontos és jól használható.

KergeK@csa 2010.03.29. 18:34:37

@Foulcrow: Igen, ismerem, általában összehangolja a spreadsheet-tel a dolgokat. Viszont nem generál rotációkat, így az apróbb változtatásokat nem annyira jól méri. :(
Viszont tényleg jóval felhasználóbarátabb.
HC-bb szinteken azért jobb hasznát veszi az ember a spreadsheet-nek, de aki nem annyira kocka, annak tökéletesen megteszi a femaledwarf is :)

Foulcrow 2010.03.29. 19:22:35

Elvileg generál rotációt, csak az nem látszik amikor lekéred az eredményt, van rá külön gomb ahol a shot priority-ket lehet beállítani, pl ez alaján írja ki, hogy átlagolva a fightra az egyes képességeket miylen gyakran használod, vagy hogy mennyi manát eszik meg átlagosan. A FAQ-ban leírja, hogy MM esetében túl nagy különbség nem szokott adódni, Survinél viszont elég pontatlan eredmények jöhetnek ki.

KergeK@csa 2010.03.29. 20:01:57

@Foulcrow: Pontosan meg nem tudom mondani a femaledwarf müködését, de EJ fórumokon felvetették, és ott írta a készítője, hogy nem annyira pontos számítást alkalmaz, mint a spreadsheet.
De végülis jó ez így, raidereknek spreadsheet, másoknak femaledwarf. :)
süti beállítások módosítása